Hogyan maradhatunk fittek 70 év felett?
Egészségmegőrzési tippek férfiaknak

A 70 év feletti férfiak egészsége kiemelten fontos, hiszen ebben az életkorban számos betegség kockázata nő. A férfiakat gyakran érintik olyan egészségügyi problémák, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztata problémák, a cukorbetegség és a mozgásszervi problémák. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan maradhatnak fittebbek és egészségesebbek az idősebb korosztályba tartozó férfiak.

idosferfifitness.png

 

Rendszeres Fizikai Aktivítás

Az aktív életmód elengedhetetlen a 70 év feletti férfiak számára. A rendszeres mozgás segít megőrizni az izomtömeget, a csontsűrűséget és a szív- és érrendszeri egészséget. A séta, úszás és kerékpározás kíméletes mozgásformák, amelyek beépíthetőek a mindennapokba. Ezek nemcsak a fizikai erőnlétet növelik, hanem a mentális frissességet is támogatják, csökkentve a stresszt és javítva a hangulatot. 

Sokan, akik befejezik az aktív munkavégzést a hirtelen felgyülemlett szabadidőt tévé nézéssel vagy ülve töltik el. Számukra létfontosságú, hogy ne hanyagolják el a testmozgás bármely formáját. Legyen szó egy hosszabb sétára az unokával, legalább heti kétszer legyen meg a 6000 lépés.

Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzése

A szívbetegségek, mint például a magas vérnyomás és a szívinfarktus, a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak a magyar férfiak körében. Bár nehéz elképzelni, hogy felhagyunk az olyan hagyományos ételek fogyasztásával, mint a zsíros körömpörkölt vagy egy karika házi kolbász, mégis gondoljunk arra, hogy ezek mekkora kockázatot jelentenek számunkra. Ha már elhagyni nem tudjuk a finom ételeket, legalább csökkentsük az adagokat, ezzel is tehetünk magunkért.  Fontos, hogy figyeljünk a testsúlyunkra, és ha szükséges, kérjük orvosuk tanácsát a táplálkozással kapcsolatban.

Prosztata Egészség

A prosztata problémák, például a megnagyobbodás vagy a prosztatarák, szintén gyakoriak az idősebb férfiak körében. A rendszeres orvosi ellenőrzések segítenek a korai felismerésben. Érdemes beszélni a háziorvossal a megfelelő szűrővizsgálatokról és a prosztata egészségének megőrzéséről.

Sokan nem tudják, de az életkor előrehaladtával a prosztata kb. diónyira vagy kétszer akkorára is duzzadhat, ez természetes változás. Azonban ennek hatására a húgyhólyagban nyomás keletkezik, ami gyakoribb vizelési ingerhez vezethet. Egyébként a megnagyobbodás mértékét befolyásolja az elhízás, egészségtelen táplálkozás is, úgyhogy márcsak ezért is érdemes visszavenni az adagokból.

A táplálkozásunkba iktassuk be az olyan élelmiszerek fogyasztását, melyek támogathatják a prosztata egészségét, ilyen a paradicsom, a brokkoli és a tökmag. De különböző étrendkiegészítők, vitaminok használata is használhat a megelőzésben. A prosztata megbetegedésének megelőzéséhez a rendszeres mozgás, a vörös hús fogyasztásának visszaszorítása, a kevesebb alkoholfogyasztás is hozzájárulhat. 

Cukorbetegség Kockázatának Csökkentése

Alig ismerünk a környezetünkben olyan idős embert, aki ne szenvedne a cukorbetegség valamely típusában. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata is növekszik az életkor előrehaladtával, és férfiaknál gyakrabban fordul elő. Az egészséges táplálkozás, a testsúly kontrollálása és a rendszeres mozgás elengedhetetlenek a megelőzéshez. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése szintén fontos, hiszen a korai felismerés segíthet a betegség kezelésében.

Ne várjuk meg, míg a heveny rosszulétek után már csak a szúrás marad. Inkább rendszeresen ellenőrizzük akár otthoni vércukormérő teszt segítségével eredményeinket és járjunk rendszeresen vérvételre. 

Mentális Egészség

A mentális egészség megőrzése szintén kulcsfontosságú. A férfiak gyakran kevesebb figyelmet fordítanak a mentális jólétükre, pedig a társas kapcsolatok ápolása és a hobbik űzése segíthet megelőzni a depressziót és a szorongást. Az új ismeretek megszerzése, mint például a tanfolyamok vagy a közösségi események, szintén hozzájárulhat a szellemi frissességhez.

Kevesen tudják, de vannak egyetemek, ahol különböző kurzusok ingyen látogathatóak, sőt kifejezetten az idősek számára készülnek. Kedvelt a Milton Fridmann Egyetem kezdeményezése a SENIOR Akadémia, ami minden szemeszterben újabb lehetőségeket kínál az 50 év feletti korosztály számára. Érdekes előadásokat is tartanak, olyan témákat boncolgatva, mint az időskori nyelvtanulás, vagy az elidegenedés problémája.

Személyes megjelenést igénylő és online órákon is részt vehetnek az idősek, ahol kifejezetten az ő világlátásukhoz igazodva adnak elő az oktatók. Érdekes előadásokat is tartanak, olyan témákat boncolgatva, mint az időskori nyelvtanulás, vagy az elidegenedés problémája. A képzések ugyan nem ingyenesek, de egy kedvező összeg befizetésével hégyféle képzésen is részt vehetünk a félév során. A mozgás sem maradhat ki a tárgyak közül, így torna, jóga vagy tánc tanfolyamok szintén megjelennek a szemeszter anyagában. A rendkívül szerteágazó ismereteket tartalmazó órák minden félévben változnak.

Jó tanács!

A 70 év feletti férfiak számára a fitten maradás nemcsak lehetséges, hanem elengedhetetlen is. A rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a prosztata és szív- és érrendszeri egészség figyelése, a cukorbetegség kockázatának csökkentése, valamint a mentális jólét ápolása mind hozzájárulhat ahhoz, hogy az idősebb férfiak egészségesebben és aktívabban éljenek. Az aktív és pozitív életmód segíthet abban, hogy a nyugdíjas évek a felfedezés és az élmények időszakává váljanak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijaselet.blog.hu/api/trackback/id/tr4718699906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Nyugdíjas Élet

A nyugdijaselet.blog.hu célja, hogy hasznos tanácsokkal és inspiráló tartalmakkal segítse a nyugdíjasokat az egészséges, aktív és kiegyensúlyozott élet megőrzésében. Egészségügyi tippeket, utazási ajánlatokat és közösségi programokat kínálunk, hogy mindenki teljes életet élhessen idős korban is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása