Tippek, hogyan légy biztonságban, ha már nem a legfrissebb az elméd!

70 éves kor felett a mentális egészség hanyatlását egyre többen tapasztalják. Hazánkban a 70 év feletti lakosság körében a demencia és az Alzheimer-kór jelentős probléma. Becslések szerint a 60 év felettiek körülbelül 20%-a, míg a 70 év felettiek 30%-a szenved valamilyen fokú demenciában, és ez az arány az idősek számának növekedésével valószínűleg tovább emelkedik. Az Alzheimer-kór a demenciás esetek nagyjából 60%-át teszi ki​. 

nyudi_2.png

A kezdeti szakaszban ezek a betegségek nem súlyos tünetekkel jelentkeznek, azonban nehézségeket okozhat a napi tevékenységek elvégzésében vagy bonyolult döntések meghozatalában. Személyesebb szemszögből nézve ez azt jelentheti, hogy az idősek olyan finom változásokon mennek keresztül, amelyek sebezhetővé teszik őket a csalásokkal szemben, vagy hajlamosabbakká válnak balesetet szenvedni. Az idősek számára az otthonon belüli és azon kívüli biztonság a legfontosabb.

Mutatunk néhány egyszerű tippet, amelyek csökkenthetik a balesetek és a visszaélések kockázatát. Bár egyes ötletek nem tűnnek túl eredetinek, hiszen többségét mindannyian ismerjük, mégis életet menthet, ha figyelünk ezekre az apróságokra. 

 

Biztonság az esés megelőzésére

  1. Távolítsuk el a házban lévő akadályokat, amelyek botlást okozhatnak – a kis padlószőnyegektől a padlón lévő tárgyakig, például egy túlméretezett vázáig vagy újságtartóig.
  2. Szereljünk fel kapaszkodókat és lámpákat a folyosókon, mozgásérzékelőkkel eláttot fényeket a lépcső tetején és alján.
  3. Szereljünk fel a fürdőszobába zuhany- és kádkapaszkodókat, és a WC.ben is érdemes hasonló használni.
  4. Helyezzünk csúszásgátló szőnyeget a zuhany padlójára és a fürdőkád aljába.
  5. A küszöböket fessük át olyan színre, ami feltűnő, így elkerülhető a megbotlás.
  6. Tegyük az otthoni világítást erősebbé, használjunk állítható fényerősségű LED lámpákat, de kerüljük el a tükröződést.
  7. Gyakran és rendszeresen ellenőrizzük látásunkat optikában vagy orvosi vizsgálattal.
  8. Kezdjünk el rendszeresen gyakorolni tai chit vagy a jógát, hogy növeljük a rugalmasságot és erősítsük az izmokat és az ízületeket. Ezt akár székben is elkezdhetjük.

Tűz- és konyhabiztonság

  1. Használjunk a tűzhely helyett mikrohullámú sütőt vagy Airfryert.
  2. Győződjünk meg arról, hogy füstérzékelők minden helyiségben fel vannak szerelve, és rendszeresen ellenőrizzük az elemeket.
  3. Kerüljük a bő ruházat viselését főzés közben – az anyag nagyon gyorsan meggyulladhat.
  4. Irányítsuk az edény fogantyúit a tűzhely elülső szélétől. Ez biztosítja, hogy ne ütközzünk az edénybe, és ne akadjon bele a ruha anyaga.
  5. Soha ne hagyjuk az ételt felügyelet nélkül.
  6. Töröljük e a kiömlött zsírt a tűzhelyről.
  7. Kerüljük a kopott vezetékű készülékek használatát; javíttassuk meg mielőbb vagy cseréljük ki ezeket az eszközöket.
  8. Gondoskodjunk megfelelő világításról azokon a területeken, ahol dolgozunk.
  9. Tartsunk kéznél tűzoltó készüléket.

 

Autóbiztonság

  1. Vezetés közben győződjünk meg arról, hogy minden ajtó be van zárva és az ablakok fel vannak csavarva. Ezzel megelőzhető, hogy valaki beugorjon az autóba, amikor megállunk a forgalomban.
  2. Soha ne hagyjunk semmi értékeset látható helyen.
  3. Soha ne hagyjuk az autókulcsokat a járműben, még „csak egy percre” sem.
  4. Mindig zárjuk be az ajtókat, amikor elhagyjuk a járművet, még csak rövid időre is.
  5. Parkoljunk a lehető legközelebb ahhoz a helyhez, ahová megyünk.
  6. Kerüljük el a pótkulcs elrejtését az autóban.
  7. Amikor visszatérünk az autójhoz, nézzük körül mielőtt újra útnak indulnánk.
  8. Készítsük elő a kulcsot a kézbe, mielőtt megközelítjük az autót; ne kelljen később a kulcsot keresni.

Otthoni biztonság

  1. Tegyük a házfalra nagyméretű számokat, amelyeket könnyen leolvashatóak az utcáról, így baj esetén könnyen megtalálja otthonunkat a mentő, rendőr.
  2. Ha el akarjuk rejteni egy pótkulcsot az ajtóhoz, soha ne tegyük kiszámítható helyre, például a lábtörlő alá.
  3. Hagyjunk kulcsot egy megbízható szomszédnál, arra az esetre, ha kizárnánk magunkat.
  4. Állítsunk be egy időzítőt a rádión, hogy úgy tűnjön, mintha valaki otthon lenne, amikor üresen marad a lakás.
  5. Szereljünk be reteszt az ajtóra, így amikor kinyitjuk, csak egy rés nyílik ki, nem tudják ránk törni az ajtót.
  6. Soha ne nyissunk ajtót idegennek. Ha szerelőről vagy értékesítőről van szó, hívjuk fel azt a céget, amelyiknek dolgozik, és ellenőrizzük le. A legtöbb csalás, átverés abból adódik, hogy hiszékenyek vagyunk.
  7. Ha valaki azzal keres meg minket, hogy használnia kell a telefont, kérjük el a számot, és mi hívjuk fel az illetőnek.
  8. Soha ne mondd el másoknak, hogy egyedül vagy.
  9. Ha be kell engednünk egy idegent, ne hagyjuk, hogy azt higgye, egyedül vagyunk. Kapcsoljuk be a rádiót vagy a televíziót egy másik szobában, hogy azt a benyomást keltse, mintha valaki más is lenne a közelben.
  10. Korlátozzuk a látogatók által megtekinthető szobák számát. Ne mutasd meg idegeneknek, mi van a házban.
  11. Tedd szokásoddá a biztonságtudatosságot.

 

Pénzügyi biztonság

  1. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a táskánkat..
  2. A pénztárcát vagy a bankjegyeket mindig az elülső zsebben hordjuk, soha ne a hátsó zsebben.
  3. Kerüljük el, hogy nagy mennyiségű készpénz vagy értéktárgy legyen otthon.
  4. Tépjd össze vagy iratmegsemmisítővel daráld le az összes személyes és pénzügyi adatot; soha ne dobj hivatalos iratot csak úgy a szemetesbe.
  5. Soha ne add meg társadalombiztosítási számod vagy bankszámláidra vonatkozó adatokat senkinek; Ha valaki felhív, és megkér, hogy erősítsd meg, hogy a számlaszámok a tiéd, ne tedd.
  6. Ha adományt kérve hívnak, mond nekik, hogy küldjék el levélben a kéréseket; soha ne beszélj az adományokról telefonon.
  7. Adományozás előtt ellenőrizd a jótékonysági szervezet státuszát.

Őrizzük meg szellemi frisseségünket

Az idősek mentális frissességének megőrzésére számos módszer létezik, amelyek segíthetnek a kognitív képességek fenntartásában és a memória élesítésében. Íme néhány ötlet:

  1. Rendszeres agytorna: Olyan tevékenységek, mint a keresztrejtvényfejtés, sudoku, memóriajátékok vagy online kognitív tréningek segítenek az agy aktívan tartásában. Az ilyen típusú játékok és kihívások stimulálják az agy különböző területeit, hozzájárulva a kognitív hanyatlás lassításához.

  2. Tanulás új dolgokat: Az új készségek, például egy nyelv elsajátítása vagy egy hangszer tanulása jelentős mértékben javíthatják a mentális frissességet. Az agy folyamatosan új kapcsolatokat hoz létre az új információk feldolgozásával, ami serkenti a mentális rugalmasságot.

  3. Testmozgás: A rendszeres fizikai aktivitás, különösen a gyaloglás, a jóga és a tai chi, javíthatja az agyi véráramlást, és ezzel támogatja a kognitív funkciókat. A mozgás serkenti a neurogenezist (új agysejtek kialakulását), ami kulcsfontosságú az emlékezet és a figyelem fenntartásában.

  4. Szociális kapcsolatok ápolása: A barátokkal, családdal való rendszeres kapcsolattartás és közös programok szervezése szintén fontos. A társasági élet élénkíti az agyat, csökkenti a magányt, és javítja az érzelmi jólétet, ami hozzájárul a mentális egészség fenntartásához.

  5. Étrend és táplálkozás: Az antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és B-vitaminokban gazdag étrend segíthet a memóriavesztés lassításában és az agy egészségének megőrzésében. Olyan ételek, mint a zöld leveles zöldségek, diófélék, halak és bogyós gyümölcsök kifejezetten előnyösek lehetnek.

  6. Mindfulness és meditáció: A rendszeres meditáció és a mindfulness technikák segítenek a koncentráció javításában és a stressz csökkentésében. Az ilyen gyakorlatok serkentik az agy azon részeit, amelyek a figyelemért és az érzelmi szabályozásért felelősek.

  7. Kreatív tevékenységek: Az olyan kreatív elfoglaltságok, mint a festés, írás, vagy kézművesség fejlesztik az agy jobb és bal féltekéjét, ami serkenti a kognitív folyamatokat. A művészeti és kézműves tevékenységek során az agy új idegpályákat épít ki, amelyek pozitívan hatnak a mentális egészségre.

Ezek az egyszerű, mindennapi tevékenységek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az idősek hosszabb ideig megőrizzék szellemi frissességüket, és élvezhessék az aktív, egészséges életet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijaselet.blog.hu/api/trackback/id/tr2918706696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Nyugdíjas Élet

A nyugdijaselet.blog.hu célja, hogy hasznos tanácsokkal és inspiráló tartalmakkal segítse a nyugdíjasokat az egészséges, aktív és kiegyensúlyozott élet megőrzésében. Egészségügyi tippeket, utazási ajánlatokat és közösségi programokat kínálunk, hogy mindenki teljes életet élhessen idős korban is.

Friss topikok

süti beállítások módosítása