Nyugdíj melletti álláskeresés Magyarországon: Lehetőségek és kihívások idősek számára

Az életminőség fenntartása nyugdíjasként gyakran kihívást jelenthet, hiszen a nyugdíj összege sokszor nem elegendő az eddigi életszínvonal biztosításához. Magyarországon az átlag nyugdíj 2024 januárjában 230 700 forint, míg a medián nyugdíj összege 204 300 forint. Bár évente történik korrekció, így emelkednek a nyugdíjak, azonban jelentős különbségek figyelhetők meg a nyugdíjak között, és a legmagasabb nyugdíjak akár milliós nagyságrendűek is lehetnek.

Éppen ezért Magyarországon egyre több nyugdíjas keres lehetőséget arra, hogy a nyugdíj mellett rész- vagy teljes munkaidős munkát vállaljon. Az idősek munkába állása nemcsak anyagi biztonságot nyújthat, hanem szociális és mentális aktivitásukat is fenntarthatja. Ebben a cikkben áttekintjük a nyugdíj melletti álláskeresés lehetőségeit, előnyeit és a felmerülő nehézségeket.

Miért vállalnak munkát a nyugdíjasok?

A nyugdíj melletti munkavállalás egyre népszerűbb Magyarországon. Ennek számos oka lehet:

    1. Anyagi szükséglet: Sokan tapasztalják, hogy a nyugdíj összege nem elegendő a mindennapi kiadások fedezésére, különösen, ha váratlan egészségügyi kiadások vagy nagyobb háztartási javítások merülnek fel. Persze jobb lenne, ha nem lenne szükség kiegészítő jövedelemre, de ha kénytelenek vagyunk ismét munkába állni, vagy nyugdíj mellett is folytatni korábbi tevékenységünket, próbáljunk meg rövidebb munkaidőben végezni a feladatokat, így talán elkerülhető a kiégés.

    2. Aktív életmód fenntartása: Az aktív idősek szeretnék megtartani szellemi és fizikai frissességüket. A munka, akár részmunkaidőben, lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatban maradjanak a társadalommal, és hasznosnak érezzék magukat. Sokan egyszerűen képtelenek leállni, ha úgy érzik nincs feladatuk, akkor feleslegesen élnek. Számukra az új kihivások, új életet, célt jelenthet.

    3. Szociális kapcsolatok: A munkavégzés segít megőrizni a társasági kapcsolatokat, ami különösen fontos lehet az elszigetelődéstől tartó idősek számára. Egy munkahelyi közösséghez való tartozás megelőzheti a magányérzet kialakulását.

A témával kapcsolatban zseniális film  Robert De Niro és Anne Hathaway főszereplésével készült "A kezdő" című mozi, ami egy 70 év feletti férfiről szól. A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében fogadja gyakornokként a nyugdíjast, aki új szemszögből látja és láttatja a céget. 

A kitérő után nézzük, milyen munkát vállalnak általában az idősek.

nyugdijmellettmunka.png

Milyen munkalehetőségek állnak nyitva a nyugdíjasok számára?

A nyugdíjasok számára több lehetőség kínálkozik, attól függően, hogy milyen képességeik, tapasztalataik vannak, és mennyi időt tudnak a munkára fordítani. 

  1. Részmunkaidős vagy alkalmi munkák: A részmunkaidős munkavégzés, mint például adminisztratív vagy ügyfélszolgálati feladatok, egyre népszerűbb lehetőség a nyugdíjasok körében. Ilyen munkákhoz nem szükséges teljes munkaidős elköteleződés, így könnyebb összehangolni a nyugdíjas életmóddal.

  2. Szellemi munka: Szakemberek, akik évtizedeken át gyakorolták hivatásukat, például mérnökök, tanárok, könyvelők, jogászok, szívesen vállalnak konzultációs vagy tanácsadói szerepeket. Ez lehetőséget ad arra, hogy továbbra is hasznosítsák tudásukat.

  3. Szezonális vagy alkalmi munkák: Ilyen típusú munkák, mint például a rendezvényszervezés vagy árufeltöltés a nagyobb ünnepi időszakokban, sok nyugdíjas számára jelenthetnek rugalmas kereseti lehetőséget.

  4. Online munkalehetőségek: Az internet adta lehetőségek révén egyre több nyugdíjas vállal online munkát, például szövegírást, fordítást vagy ügyfélszolgálati tevékenységeket. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik otthonról szeretnének dolgozni.

A Profession.hu oldalon rengeteg kifejezetten nyugdíjasok számára hirdetett állás található, így akár szellemi, akár fizikai munkát keresünk, Budapesten és vidéken is sok lehetőséget találunk.

 

A nyugdíj melletti munkavállalás kihívásai

Bár a nyugdíjasok számára számos előnye van a munkavállalásnak, bizonyos kihívásokkal is szembe kell nézniük.

  1. Fizikai megterhelés: Az időseknek figyelembe kell venniük a fizikai korlátaikat. Olyan munkát kell találniuk, amely megfelel az egészségi állapotuknak, különösen, ha valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

  2. Technológiai kihívások: Az idősebb generáció gyakran szembesül azzal, hogy a mai munkahelyek egyre inkább technológiailag intenzívek. Az idősek számára külön tanulási folyamatot igényelhet, hogy felzárkózzanak a modern digitális eszközök és szoftverek használatához.

  3. Munkaerőpiaci előítéletek: Bár a nyugdíjasok sok tapasztalattal és tudással rendelkeznek, a munkaerőpiacon sokszor hátrányos helyzetben vannak a fiatalabb korosztállyal szemben. Ezért fontos számukra olyan területeket találni, ahol értékesíthetik évtizedek alatt megszerzett szakmai tudásukat.

nyugdijmellettmunka2.png

A nyugdíjazás utáni munkavégzés hátrányai

A munkába való visszatérésnek is vannak hátrányai. A többletjövedelem és a megelégedettség érzése ellenére a nyugdíjas időszak alatti munka elveheti a számunkra fontos dolgoktól az időt. Vegyük figyelembe ezeket a hátrányokat: 

  • A munkavégzés nyugdíjra gyakorolt ​​hatása: Ha nyugdíjba vonulása után jövedelem kiegészítést tervezünk, mindenképpen érdemes körüljárni a témát. Ugyanis hazánkban egyes területeken, pl. közalkamazottak esetében, a nyugdíj kifizetése szünetel, amíg fizetést kap alkalmazottként a nyugdíjas. A nyugdíj melletti munka 2024. évi törvényi szabályozásait jól összefoglalja az officina.hu oldal.
  • Lemarad a hobbiról: A nyugdíjas időszak remek alkalom a szenvedély projektek folytatására. Ha dolgozik valaki, olyan időtől fosztja meg magát, amit egy hobbi ápolására, például kertészkedésre, önkéntességre vagy bármi másra fordíthatna. Persze van akinek a munka a hobbija is.
  • Kevesebb idő a családdal és a barátokkal: A munka során lemaradhatunk a családdal és a barátokkal töltött fontos pillanatokról. Bár a részmunkaidős vagy a szabadúszó munka rugalmasságot biztosít, előfordulhat, hogy kompromisszumot kell kötni, és így olyan eseményekről maradhatunk le, melyek sosem jönnek vissza az életben.

A nyugdíj melletti álláskeresés egyre népszerűbb Magyarországon, mivel sok nyugdíjas szeretne aktív maradni, és anyagi helyzetét is javítani. Bár vannak kihívások, mint a fizikai megterhelés vagy a munkaerőpiaci verseny, az idősek számára számos lehetőség áll rendelkezésre. Részmunkaidős, szezonális, vagy online munkák révén a nyugdíjasok nemcsak anyagilag, hanem szociálisan és mentálisan is profitálhatnak a munkavállalásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijaselet.blog.hu/api/trackback/id/tr7818521046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Nyugdíjas Élet

A nyugdijaselet.blog.hu célja, hogy hasznos tanácsokkal és inspiráló tartalmakkal segítse a nyugdíjasokat az egészséges, aktív és kiegyensúlyozott élet megőrzésében. Egészségügyi tippeket, utazási ajánlatokat és közösségi programokat kínálunk, hogy mindenki teljes életet élhessen idős korban is.

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása